top of page

În atenÈ›ia Guvernului României, a Consiliului JudeÅ£ean ConstanÅ£a

È™i a Cetăţenilor Români.

Propunere de Proiect / Apel  referitor la ameliorarea situaÈ›iei patrimoniului naÅ£ional, sub deviza  « Parteneriatul public-privat, patrimoniul românesc salvat »

 È™i salvarea Cazinoului ConstanÅ£a -dar ÅŸi a altor edificii din patrimoniu- prin subscripÈ›ie

publică și/sau parteneriat public-privat, prin Proiectul:

 

" Un leu pentru Cazinou"

STIMAÈšI CETÄ‚ÈšENI,

​

În ciuda declaraÈ›iilor repetate È™i poate chiar a bunelor intenÈ›ii avute în timp de diferite guvernări, asistăm în ultimii aproape 30 de ani la o deteriorare continuă a situaÈ›iei patrimoniului naÈ›ional;  lipseÈ™te o strategie coerentă È™i multe din măsurile luate nu au avut caracter de continuitate  ÅŸi nici nu au contribuit substanÅ£ial  la o ameliorare a situaÈ›iei existente,  care s-a deteriorat aproape în mod constant.

 

În cele de mai jos,  propunem o masură  –deocamdată în premieră-  pentru salvarea unui monument arhitectonic  unic ÅŸi de referință din patrimoniu naÈ›ional,   măsură însoÈ›ită ÅŸi de un mecanism prin care,  ca urmare a aplicării lui,  acesta să permită în timp È™i alte rezolvări de situaÈ›ie similare È™i multiple beneficii în zonele respective.

​

 

CONTEXTUL GENERAL

​

În urmă cu peste 100 de ani, printr-o subscripÅ£ie publică È™i un apel celebru -“DaÈ›i un leu pentru Ateneu”-  poporul român a contribuit la realizarea unui monument unic în România È™i Europa: Ateneul Roman.  S-a făcut aceasta deÅŸi la vremea respectivă, cum ÅŸtim cu toÅ£ii, nu existau facilităţile ÅŸi serviciile actuale moderne,  nici reÈ›ele de socializare, sau de telefonie mobilă etc.

 

Ateneul Român a fost ÅŸi este un obiectiv legat direct de cultură,  a fost întreÈ›inut È™i păstrat în condiÅ£ii bune È™i de regimul comunist È™i îl avem È™i în ziua de astăzi, în condiÅ£ii  ÅŸi mai bune.

 

În aceeaÈ™i perioadă însa, - ca să pornim în acest proiect  de la un obiectiv deasemenea foarte cunoscut-  a fost construit È™i Cazinoul de la ConstanÈ›a, un monument arhitectonic de asemenea unic în Europa, care depășeÈ™te prin frumuseÈ›e ÅŸi complexitate multe alte obiective celebre din Europa ÅŸi din lume.  Acesta însa, nu a avut o soartă la fel de bună ÅŸi a fost neglijat în mare măsură È™i în perioada comunistă.  In mod paradoxal ÅŸi de neînÅ£eles, chiar ÅŸi acum,  dupa revoluÈ›ie, a suportat un proces de degradare continuă care,  dacă nu se intervine în mod substanÅ£ial,  îl va aduce într-un viitor nu foarte îndepărtat într-o situaÈ›ie de distrugere totală, pe care noi nu o dorim. Prin acest proiect încercăm să o evităm ÅŸi chiar să o corectăm.

​

​

Vrem să lansăm È™i vă propunem, o acÅ£iune naÅ£ionala sub deviza “Un leu nou pentru Cazinou”.  Această acÅ£iune va fi mai complexă decât cea  la care am făcut vorbire mai sus ÅŸi de la care ne-am inspirat -cea referitoare la Ateneul Român-  deoarece presupune, cum am spus mai sus, nu doar salvarea Cazinoului ci ÅŸi realizarea unui mecanism financiar prin care Cazinoul de la ConstanÈ›a, care acum provoacă doar pierderi, să se transforme în Centru de profit, din care:

  • o parte a profitului să revină Consiliul JudeÈ›ean/Municipalit ConstanÅ£a (Proprietarul Cazinoului);

  • altă parte să revină Guvernului României/Ministerului Culturii, cu care sa se reconstruiască / consolideze sau renoveze alte edificii similare din patrimoniul naÅ£ional ;

  •  după caz, în funcÈ›ie de forma în care va fi aprobat proiectul ÅŸi agreat de toate părÅ£ile,  o a treia parte să poată reveni investitorilor, ca beneficiari la profitul realizat, proporÅ£ional cu sumele depuse  (vezi sistemul propus  mai jos).

​​

​

PROCEDURA  GENERALÄ‚ DE LUCRU

​

Se va constitui o Societate Comercială Română sau un ONG  -care poate avea chiar denumirea “Un leu nou pentru Cazinou”-  È™i care va face contract cu una -sau mai multe- dintre  firmele mari de telefonie,  astfel încât, să poată desfaÈ™ura acÅ£iunea de subscripÅ£ie publică, sub un model pe care îl propunem mai jos. 

​

Dacă se doreÅŸte (dar doar PROBONO, nonprofit ÅŸi prin voluntariat), în semn de implicare ÅŸi responsabilitate în spiritul reconstrucÅ£iei patrimoniului naÅ£ional, aceasta poate fi chiar iniÈ›iatoarea acestui proiect,  ADER  -  AsociaÅ£ia pentru DemocraÅ£ie, EducaÅ£ie ÅŸi ReconstrucÅ£ie, asociaÅ£ie nonprofit  care se oferă voluntar în acest sens, sau un alt ONG ales de Consiliul JudeÅ£ean ConstanÅ£a, în colaborare cu celelalte organe ale statului implicate .

 

AcÅ£iunea de subscriere publică, se poate face în  felul urmator:

​

Varianta 1 - Basic-sponsor :  un SMS cu valoarea de 5 lei (sponsorul poate trimite mai multe sms ÅŸi în functie de numărul acestora poate trece la varianta superioară) -  Folosim această valoare pentru subscripÅ£ie, apropiată de          1 euro, în simbolistica ÅŸi ideea că acesta este “Un leu nou pentru Cazinou” 

​

Varianta 2 - Silver-sponsor :  un SMS în valoare de 25 lei ( la fel sponsorul poate transmite mai multe);

 

Varianta 3 - Gold-sponsor: un SMS în valoare de 100 lei; ( ÅŸi aici, sponsorul poate transmite mai multe SMS-uri);

 

Varianta 4-Diamond-sponsor sau Diamond-investitor:  depuneri bancare  în valoare de 1000 lei sau mai mari. La opÅ£iunea de cont Diamond-investitor  valoarea depunerii se contorizează ca investiÈ›ie È™i, după ce Cazinoul, refăcut la un standard de lux va trece pe profit, investitorul va putea beneficia de cota parte din profit, după cum va rezulta mai jos.

Pentru toate cele 4 variante va exista un mecanism de contorizare supravegheat prin mai multe organisme independente (reÈ›eaua de telefonie, supraveghere bancară, supraveghere paralelă prin cenzori etc…).  

 

 

Mecanismul va fi pus la punct cu respectarea tuturor rigorilor bancare È™i sponsorul sau investitorul va putea vedea în direct,  pe un portal,  suma pe care a depus-o,  modul în care aceasta s-a contorizat,   categoria de sponsor/investitor în care se găseÈ™te,  etc. 

 

În paralel, pe măsura derulării se va realiza o Bancă de date nominativă a sponsorilor ÅŸi a investitorilor în care fiecare să se regăsească, inclusiv cu contorizarea transparentă a sumei la momentul depunerii ÅŸi, în paralel, a totalului la care s-a ajuns, pentru evitarea oricărei fraude ÅŸi gestionarea corectă a procesului,  câÅ£i bani mai sunt necesari pentru atingerea obiectivului* etc.

​

AVANTAJE : Drept mulÅ£umire ÅŸi recunoaÅŸtere a gestului lor, Sponsorii din primele 3 categorii vor putea avea acces gratuit, o data sau de mai multe ori pe an ( fc de gradul de încadrare)  la Muzeul Cazinoului care va fi realizat inclusiv prin donaÈ›ia lor - precum ÅŸi la celelalte facilităţi ale acestuia- ÅŸi  se vor regăsi în Cartea de Onoare a Monumentului de Patrimoniu Cazinoul ConstanÅ£a, cu menÅ£ionarea –pentru siguranţă ÅŸi control- a sumelor depuse.

​

Sponsorii din categoria Diamond vor primi în plus ÅŸi o monedă omagială  Un leu nou pentru Cazinou,  realizată în onoarea lor, la un an după redeschiderea Cazinoului ÅŸi intrarea lui pe profit, monedă placată cu aur de 24 k, realizată în ediÅ£ie limitată egală cu numărul de sponsori Diamond.  (PreÈ›ul de achiziÈ›ie al monezii nu va depăși 100 lei, dar valoarea ei previzionată va creste în timp fiind placată cu aur È™i aflându-se în ediÈ›ie limitată.)

​

​

Proprietarul (Consiliul JudeÈ›ean ConstanÅ£a/Municipalitatea ConstanÅ£a),  Guvernul României, ÅŸi Investitorii vor putea beneficia de cotă parte din profit astfel încât să se Å£ină seama de valoarea actuală a Cazinoului, de amploarea sponsorizărilor ÅŸi a investiÅ£iilor ÅŸi cu păstrarea integrală a proprietăţii acolo unde se găsesÅ£e acum, după urmatoarea schemă:

  • o parte din profitul rezultat anual revine Proprietarului Cazinoului (C.J./Municipalitatea ConstanÅ£a),  iar acesta o va folosi în principal pentru dezvoltarea zonei, a turismului local  dar È™i a altor necesități pe care le are;

  • o altă parte va reveni Guvernului României/ Ministerului Culturii pentru salvarea altor monumente de patrimoniu È™i/sau eventual realizarea altor mecanisme similare, prin care monumentele istorice pe care le avem să devină centre de profit ÅŸi de atracÅ£ie turistică ; cota respectivă din profit poate fi folosită ÅŸi pentru asistenţă socială, aÅŸa încât sponsorul să aibă mulÈ›umirea că, pe lângă actul de donaÅ£ie către cazinou, a realizat ÅŸi unul de binefacere cu efect continuu ;

  •  iar a treia parte să revina investitorilor, celor care au subscris pe varianta Diamond-investitor, proporÅ£ional cu suma depusă. Investitorii acceptă faptul că prin investiÅ£ia lor vor putea beneficia de cota parte din profitul anual realizat, dar nu ÅŸi de cota parte din dreptul de proprietate asupra Cazinoului, care ramâne integral la Proprietarul actual, Consiliul Jud. ConstanÅ£a/ Municipalitatea ConstanÅ£a. Investitorii pot fi persoane fizice sau juridice româneÅŸti, ONG, ministere, inclusiv Cons. Jud. / Municipalitatea ConstanÅ£a care-ÅŸi poate creÅŸte cota de profit inclusiv pe această cale .

 

​

Calculul Cotelor parte de profit (ponderilor) ce rezultă fiecăreia dintre părÅ£i se realizează după următoarea schemă, într-o formă simplificată supusă dezbaterii, formă care porneÅŸte de la valoarea actuală a Cazinoului raportată la cea finală (cota parte, în sensul de pondere în profit a Proprietarului),  de la valorile contribuÅ£iilor care se vor face raportate la aceeaÅŸi valoare finală a Cazinoului  (cota parte de profit a sponsorizărilor se propune să revină Guvernului, pentru pornirea acelui mecanism de salvare a altor obiective), È™i respectiv  de la valoarea investiÅ£iilor raportate la aceeaÅŸi valoare finală a Cazinoului  (cota parte din profit a sumei Investitorilor) , astfel:  

 

Se stabileÈ™te întâi Valoarea Finală a Cazinoului (VF), după finalizarea procesului de subscriere ÅŸi investiÅ£ie, cu relaÅ£ia:

Valoarea Finală (VF)=Valoarea actuală(VA) + Valoarea Sponsorizărilor(VS)+Valoarea Investițiilor(VI)

 

Cota parte din profit care revine Proprietarului,  Cons. Jud./ Munic. ConstanÅ£a (CPP), în sensul de ponderea a acestuia la profit, se calculează astfel:

CPP=VA/VF     (se observă că ea Å£ine cont de valoarea  iniÈ›ială a proprietăţii);

 

Cota parte din profit care revine Guvernului  (CPG), deasemenea în sensul de pondere, va fi:

CPG= VS/VF ( ea ține cont de valoarea sponsorizărilor)

 

Cota parte din profit care revine sumei Investitorilor  (CPI), tot în sensul de pondere,  va fi:

CPI= VI/VF    ( ea È›ine cont de valoarea investiÅ£iilor)

 

*Nota:  Subscrierea se poate face foarte rapid ÅŸi comod într-un interval redus de cateva luni, aÈ™a cum am precizat mai sus, prin SMS–uri dedicate pentru primele  3 categorii,  dar vor fi puse la dispoziÈ›ie È™i mai multe conturi bancare în lei sau valută, pentru sponsorizări (ca ÅŸi investitii) pentru varianta de top, -nr 4-.  

 

 

SubvenÅ£iile ( ca ÅŸi investiÅ£iile) se adresează în primul rând cetățenilor români, -pentru acest prim caz-,  întrucât dorim ca acest edificiu, Cazinoul ConstanÅ£a să fie salvat ACUM în principal în mod patriotic prin subscripÅ£ie publică,  de către români,  prin această acÅ£iune propusă de către noi în Anul Centenarului, dupa modelul după care înaintaÅŸii noÅŸtri au fondat Ateneul Român.  Daca sumele necesare aducerii lui la nivelul dorit se vor dovedi a fi greu de strâns, la ele să se adauge investiÅ£ii, de asemenea în principal româneÅŸti .

​

Suma totală estimată pentru refacerea Cazinoului este de aprox 20 milioane Euro,  dar care s-ar putea suplimenta corespunzător cu 50% sau chiar 100%,  pentru aducerea lui ÅŸi a zonelor învecinate la un standard ÅŸi nivel de lux corespunzător, ca obiectiv emblematic de atragere turistică zonală ÅŸi regională.   

​

 

Obs. Dacă în urmă cu 100 de ani s-a putut construi un monument similar- Ateneul Român-  printr-un apel/subscripÅ£ie publică, sperăm ca acum, cu posibilităţile superioare existente, să putem măcar reface/renova un alt monument istoric de patrimoniu existent Cazinoul ConstanÅ£a, ÅŸi să-l transformăm într-un obiectiv turistic de top, coroborat cu un mecanism financiar cu continuitate, pentru renovarea ÅŸi a altor edificii/monumente istorice sau de patrimoniu.. (aceasta fiind în fapt contribuÅ£ia principală ÅŸi elementul de noutate al proiectului nostru). Ca ordin de marime, facem precizarea –din documentele istorice consultate- ca Ateneul Român a costat aprox 820.000 lei, dar, leul aur la care se facea apel atunci, era o monedă puternică în Europa –1 gr de aur costa 4 lei-. Deci am putea compara leul aur de atunci, cu aprox 40-50 lei de acum, sumă care aproximează de fapt, valoarea medie (de 10 euro), a subscriptiei primelor 3 var. propuse de noi acum. Adică, cu alte cuvinte, noul proiect transcede în timp ÅŸi este compatibil cu primul.

​

Pentru alte obiective viitoare, mai putin importante/emblematice ÅŸi care nu sunt de patrimoniu,  se poate analiza oportunitatea ca investitorii să poată fi È™i cetăţeni străini, dar pentru acesta de debut despre care facem vorbire,  propunem ca investiÅ£ia să rămâna în proporÅ£ie covârÅŸitoare românească.

​

 

FINAL

​

AsociaÅ£ia pentru DemocraÈ›ie, EducaÈ›ie È™i ReconstrucÈ›ie -Om între Oameni-, a considerat oportună lansarea acestei iniÅ£iative în Anul Centenarului ÅŸi solicită Guvernului României,  Consiliului JudeÅ£ean / Municipalităţii ConstanÅ£a implicare, deschidere ÅŸi colaborare în această problema având în vedere ca nu poate derula singură, numai cu membrii È™i simpatizanÈ›ii pe care îi are  -care, în cazul aprobării se vor  implica voluntar,  în spiritul unuia dintre pilonii săi, cel de ReconstrucÈ›ie a ţării -  fără un acord din partea tuturor părÅ£lor implicate.

​

Avem speranÅ£a, ÅŸi facem apel să de dea curs în folosul cetăţenilor pe care-i reprezintă precum ÅŸi pt. efectul favorabil colateral rezultat în salvarea patrimoniului naÅ£ional, mai ales că acest proiect îi va aduce profit È™i  multiple beneficii,  ÅŸi  acestea fără ca să fie nevoit măcar să investească resurse financiare sau logistice.

 

Știm că din partea Consiliului judeÈ›ean ConstanÈ›a există deschiderea necesară pentru proiecte importante de interes naÈ›ional È™i local ÅŸi credem ca este un moment bun, ca în Anul Centenarului  să demarăm acest proiect emblematic pentru Municipiul ÅŸi  JudeÅ£ul ConstanÅ£a dar si pentru Å£ară.

​

Notă:


Pentru cointeresarea si mai mare a sponsorilor ÅŸi a investitorilor precum ÅŸi pentru asigurarea unei anumite priorităţi cetăţenilor din Jud. ConstanÅ£a în refacerea acestui edificiu (care, aparÅ£inãnd C.J C-Å£a / Municipalitatea C-Å£a, este implicit ÅŸi în proprietatea lor, si aÅŸa va ÅŸi rămãne), se pot adauga unele facilităţi suplimentare, care se supun  discuÅ£iei la C Jud. ConstanÅ£a/ Municipalitatea C-Å£a, după cum urmează:


I.     Facilitati progresive suplimentare la SPONSORI,  ( fc de tipul sponsorizariii):    
-Sponsorul Basic se va regasi pe portal cu nume si suma depusă,     
-Silverul la fel, dar va avea în plus si posibilitatea înscrierii pe portal a unui mesaj ( la latitudinea fiecaruia, eventual inclusiv cu sugestii privind dezvoltarea zonei si a turismului de top in judet si în regiune, prin programe comune combinate interjudete, inclusiv cu Delta;  Pot fi initiate ÅŸi programe interegiuni etc ca sa se dea viata zoneii 12 luni/an.  Iar ideile vor fi colectate.  si introdus un sistem prin care vor fi premiate cele mai bune dintre ele, (cele care pot fi aplicate), cu sume provenite chiar din beneficiile pe care le aduc acele proiecte. Concursul de idei poate avea initial o fază pe Jud C-Å£a, cu proiecte concepute de oameni din zonă care cunosc cel mai bine potenÅ£ialul zonei respective, iar dezvoltarea respective îi implică direct)). 
-Goldul  va avea toate facilităţile de mai  sus, participarea la concurs , inclusiv. posibilitatea de postare  de  imag pe portal in care sa se regaseasca peste ani... etc.
-Sponsorul Diamond va avea toate de mai sus inclusiv acea monedă omagială placata cu aur la care se poate introduce aici ÅŸi facilitatea ca mai multe sponsorizări Diamond repetate să presupună ÅŸi primirea numărului de monezi care rezultă din repetarea procesului. 


II. INVESTITIILE:   Propunem ca  investitiile sa aiba caracter popular si acces pentru căt mai multe persoane deci un nr cat mai mare de investitori.   De aceea, in prima luna de investitie pot investi investitorii mici ( sume intre 10.000 si 100.000 lei)    apoi luna urmatoare cei mijlocii  (100.000  pana la 1.000.000 lei)     si abia în luna a treia, daca mai sunt sume de acoperit, sa aiba acces  investitorii mari, cu  sume  peste 1 mil lei.

​

In acest fel se protejeaza odata in plus procesul 

​

In funcÅ£ie de politica ÅŸi de discuÅ£iile de la C.Jud. ConstanÅ£a se poate stabili un start al procesului în 3 variante:


V1. Direct la nivel national cu o perioadă de 1…2 luni pentru subscriere( donaÅ£ii) ÅŸi apoi înca o perioadă de maxim 3 luni penru derularea procesului de investiÅ£ie pentru cele 3 categorii de investitori Diamond investitor ( mici, mijl si mari). Este varianta cea mai rapidă.


V2. Intãi la nivelul Jud. ConstanÅ£a.  Daca  la C. Jud C-Å£a se consideră că este de preferat ca procesul să înceapă cu drept de preemÅ£iune pentru locuitorii din Jud ConstanÅ£a,  atunci procesul de mai sus ( de 2+3 luni) poate incepe cu ei, sponsori ÅŸi investitori din Jud ConstanÅ£a ÅŸi doar după aceea să aibă acces ÅŸi celelalte judeÅ£e…  Aceasta ar presupune însă o întãrziere de aproape jumătate de an.


V3. Variantă combinată.  Se poate folosi ÅŸi o variantă combinată ( si poate aceasta ar fi cea mai indicată din punct de vedere al acceptării opiniei publice) în care subscrierea să fie comună pentru toată Å£ara (inclusiv Jud ConstanÅ£a ) ÅŸi abia după cele 1-2 luni de subscriere comună să se demareze cele 1-3 luni de investiÅ£ie care să se desfăşoare întãi pt Jud ConstanÅ£a ÅŸi,  dacă nu se acoperă suma, să se apeleze la investiÅ£ii ÅŸi din celelalte judeÅ£e.

 

Nădăjduim că variantele propuse ÅŸi -flexibilitatea lor- pot conduce la luarea rapidă a unei decizii favorabile ÅŸi demararea chiar de la inceputul lui 2019 a acestei propuneri de proiect a noastră din Anul Centenrului:                        Un leu nou pentru Cazinou.


Pentru inf. suplim., iniÅ£iatorul/autorul proiectului poate fi contactat pe adresa de e-mail:    rece@utcb.ro
 

31.12.2018

​

Prof.univ.dr.ing. LaurenÈ›iu RECE, 
VicepreÅŸedinte ADER,  Coordonator Departament EducaÅ£ie ÅŸi Cercetare StiinÅ£ifică

 

bottom of page